{ "title": "Görsel Zeka Testi", "image": "https://www.zeka.gen.tr/images/gorsel-zeka(1).jpg", "date": "20.01.2024 08:36:34", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Görsel Zekâ Testi, Görsel zekâ diğer bir adıyla uzamsal ya da mekansal zekâ, Howard Gardner'ın çoklu zekâ kuramında yer alan 8 çeşit zekâ alanında birisidir. Diğer alanlar ise aşağıda sıralanmıştır.
Görsel Zekâ İlgi Alanları; Görsel zekâ nesneleri görsel hale getirme yetisiyle ölçülür. Görsel zekâ alanı gelişmiş kişiler, çizme, boyama, kılavuzluk, mimarlık, heykel, harita yapımı ve satranç gibi alanlarda fark yaratır ve başarılı olurlar. Gördüklerini olduğu gibi algılayabilme ve yansıtabilme yeteneğine sahiptirler. Boyutları kavrarlar, zihinsel imgelemeler yapabilir, gördüklerinin çoğunu kolay kolay unutmazlar. Kısacası biçimleri oluştururken görme alanını tüm ayrıntıları ile algılayabilirler.

Öne Çıkan Özellikleri; Arkadaşlarına oranla daha çok hayal kurar. Resim ve sanat etkinliklerinden hoşlanırlar. Yaşına oranla daha iyi resim çizer. Görsel sunumları tercih eder. Resimlerden daha fazla öğrenirler. Bulmaca çözmekten hoşlanır. Kitap ve defterlerini çizerler. Nesnelerin yerini iyi bilir. Görerek ve gözlemleyerek daha kolay öğrenirler. Kolay yön bulma becerisine sahiptirler. Dinlediklerinden zihinsel objeler, resimler, hayaller üretir. Bu zekâya sahip olan öğrendiği bilgileri hatırlamada ise zihinsel resimleri kullanır. Origami ve maketler hazırlar. Bir nesnenin farklı açılardan perspektifini anlayabilir, onu zihinde canlandırabilir. Öğrendiği bilgileri somut ve görsel sunuşlara dönüştürebilir.

Görsel Zekâ Testi; Eğer teste tabi tutulan (Genelde çocuklar üzerinde uygulanır) hakkında, aşağıdaki sorulan sorulara ebeveynler olumlu cevap veriyorsa çocuk görsel zekâya sahiptir.
Görsel Zekâ Sahiplerine Öneriler; Yaşam alanınızı mümkün olduğunca hayalinizde canlandırmaya çalışın. Akşam eve giderken, eve geldiğinizde içeri girip gözlerinizi kapayın ve yaşadığınız alandaki algınızı denemek amacıyla evinizin tüm bölümlerinde dikkatlice dolaşın ve hayalinizdeki ile karşılaştırın.

İşe giderken çevrenizde sizi etkileyen görsel uyarıcılara dikkat edin. Reklamlardaki resimler ve görüntüler ve mimari modeller, tasarımlar, şekiller ve işe giderken sürekli gördüğünüz tasarımlar, şekiller gibi.

Öğle yemeğinizi yerken etrafınızdaki renklerin ve sizi nasıl etkilediklerinin daha çok farkına varmaya çalışın, yediğiniz yiyeceklerin renkleri, yediğiniz yerde gözüken renkler ve etrafınızdaki insanların elbiselerinde, saçlarında, makyajlarında, mücevherlerinde ve benzeri şeylerinde gördüğünüz çeşitli renk bileşimleri gibi.

Arkadaşınızla sohbet sırasında, onun söylediği şeyleri hayalinizde canlandırmaya çalışın. Örnek, bir önceki gece başlarına geçenler, size anlattıkları bir tecrübeleri ya da size tasarlamaya çalıştıkları gördükleri herhangi şey olabilir. Onu zihin gözünüzle görmeye çalışın!

Kendi kendinize bir not yazdığınızda bunun yanına bir de görsel sembol çizin. Örnek, yapmanız gereken bir telefon görüşmesi gibi, yarına hazırlanmak için gece (Akşam) yapmanız gereken bir şey ya da eve giderken bakkaldan almanız gereken bir şey gibi.
" } ] }