{ "title": "Sayısal Zeka", "image": "https://www.zeka.gen.tr/images/sayisal-zeka.jpg", "date": "20.01.2024 18:43:22", "author": "Kadem Atay", "article": [ { "article": "Zeka, insanın düşünme, öğrenme, yeni bilgiler edinebilme, ezberleme ve sorunlara çözüm önerileri getirme gibi daha birçok yeteneğinin birleşimine zekâ denmektedir. Zekâ çoğu bilim insanlarına göre sayısal ve sözel zekâ olarak ikiye ayrılmaktadır. Başka bir bilgi olarak sağ beyinli insanlar sözel zekâya sol beyinli insanlar ise sayısal zekâya sahiptirler. Bizler bugün sol beyini yani sayısal zekâyı anlatacağız.

Sayısal zekâ, sayısal zekânın bir diğer adı ise mantıksal zekâdır. Bu tip bir zekâya sahip olan kişiler daha çok bilime ve matematiğe sözel olan edebiyat veya görsel sanatlardan daha da yatkın kişiliğe sahiptirler. Bu tip kişiler genelde nicel gözleme dayalı gözlemde bulunurlar. Nicel gözlem ise daha çok sayısal verilere dayanan gözlemdir. Mesela bir ağacın boyunu sayısal zekâlılar sayısal değerlerle yani nicel olarak ifade ederken sözel zekâlılar bunu genelde uzun bir ağaç olarak nitelendirirler. Bunun haricinde sayısal zekâlıların zekâ testi olarak bilinen IQ testlerinden de daha iyi puanlar aldığı bir gerçektir. Tabi bu her zaman için böyle değildir. Çünkü sözel zekâlıların da IQ testlerinde daha iyi puanlar aldığı görülen şeylerdir. Bu tip kişiler ayrıca matematik denklem ve problemlerini rahatlıkla çözebilirler. Ayrıca bunlar formülleri de sözel zekâlı insanlara göre daha rahat akıllarına yazabilirler. Bu tip kişiler mantıksal örüntüler ne kadar zor olursa olsun bunu çözebilirler ve ayrıca bilgisayar işlerinde de ayrıca bir ustalaşmışlardır. Bu tip kişiler için kesin doğru ve yanlış bilgiler tatmin edici olmaktadır. Satranç ve dama gibi oyunlara ilgileri vardır ve bu tip oyunlar hoşlarına gitmektedir. Bu tip kişilerin soyut düşünme becerileri somut düşünme becerilerinden daha da ileridir. Kararsız kişilikli değillerdir ve karar verme özellikleri gelişmiştir. Bu tip kişilerin grafik ve tablo okuma özellikleride gelişmiştir ve bu tip alanlarda iş bulmaları dahada kolaylaşır.

Zeka gelişimi

Normal olarak doğuştan itibaren kişinin olgunluğa erdiği on beş ile yirmi beş yaşlara kadar durmadan artmaktadır. Fiziki ve bedeni büyümede olduğu gibi zekâdaki gelişmenin ilk beş senesinde çok hızlı olmasına mukabil, on altı ile yirmi yaşlarda gitgide yavaşlar. On beş ile yirmi yaşından sonra ise durmaktadır. Yirmi yaşına kadar gelişen zekâ, yedi sekiz senelik bir duraklamadan sonra hızlı bir şekilde zayıflamaktadır.
" } ] }