{ "title": "Sosyal Zeka", "image": "https://www.zeka.gen.tr/images/sosyal-zeka.jpg", "date": "21.01.2024 08:22:03", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Sosyal zekâ, kişinin sosyal çevresi ile ilişkilerinde kullandığı zekâ bölümüdür. Sosyal zekânın kullanılabilme düzeyi kişinin toplum içindeki statüsünü belirlemede rol oynar. Sosyal zekânın düzeyi herkeste aynı olmamaktadır. Kimisinde matematik zekâ, kimisinde görsel zekâ daha ağır basar. Sosyal zekâ aslında herkeste var olan bir olgudur. Bu zekâ bölümü bazen doğuştan bazen çevre ile bazen de kişinin çabaları ile geliştirilebilmektedir.

Sosyal zekâsı üstün olan bireylerin özellikleri nelerdir?

İnsanları anlama, değerlendirme ve onların karakter ve kişiliklerini çözebilme de yetenekli olan kişilerin sosyal zekâsı yüksek bireyler olduğu görülmektedir. Zekaları çok pratik çalıştığı için akıl yürütmede iyidirler. Çevresindeki insanları çok iyi tanıyabildiği için onların hislerini, duyguları anlama ve onlarla kolaylıkla yakınlık kurma becerileri yüksektir. Sosyal zekâ aslında empati kurabilme yeteneğidir. Beynin bir refleksi gibi hareket eder. Çevresindeki insanlar onunla vakit geçirmekten zevk alırlar. Yeni bir grubun içerisine girdiklerinde çok hızlı bir şekilde herkesle konuşabilirler hatta bir süre sonra o gruba lider bile olmaları kaçınılmazdır. Mesela okullarda sınıf başkanı zeki olandır ama takım kurup karşı sınıfla maç alan sosyal zekâsı yüksek olandır. Kimse onu dinlemeyen patronun etrafında toplanmaz onlar dertlerini, hislerini ve istek ve arzularını anlatabildikleri amirlerinin etrafında olmak isterler.

Duygusal zekânız doğuştan ise farkında olmadan insanların merkezi olabilirsiniz. Sosyal zekâsını geliştirmek isteyen bir insan önce kendi duyguları, isteklerini, hayattan beklentilerini vb. Birçok sosyal olguyu bilmek zorundadır. Kendini tanımadan başka bir insana empati kurmak zor olmaktadır. Günümüzde psikologlar sosyal zekânın geliştirilip geliştirilemeyeceğini tartışmaya devam etmektedir. Nedeni ise sosyal zekânın karmaşık bir yapı içerisinde olmasıdır. Sosyal zekâ temelleri doğuştan atılan bir olgudur. Doğuştan üst seviyede iken aile içindeki sorunlar, küçükken hata yaptığında aşağılanma ve cezalandırılma ya da tam tersi aşırı hoş görülü olma gibi nedenlerle yok olabilmektedir. O yüzden gelişme çağında çocukların duygularına önem vermek, bir sorun olduğunda birlikte çözmek onların sosyal zekâsının gelişmesine katkı sağlayacaktır. Yetişkinlik döneminde bu gelişim bir Uzman yardımı ile olabilmektedir. O yüzden herkes lider olabilir fakat ayrıcalıklı olan lider, sosyal zekâsı yüksek olandır diyebiliriz.
" } ] }