{ "title": "Sözel Zeka", "image": "https://www.zeka.gen.tr/images/sozel-zeka.jpg", "date": "19.01.2024 16:20:39", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sözel zekâ ya da diğer adıyla dilsel zekâ, etkili şekilde dili kullanma, kelime ve seslerle birlikte düşünme, insanları ikna edebilme, dilde bulunan kompleks anlamları kolay kavrama, dilde bulunan farklı yapıları kolay fark etme, yeni yapılar oluşturmada zorlanmama, aynı zamanda farklı dilsel yapılarla alakadar olma becerisidir. Aslında bu zekâ herkese en tanıdık gelen, bilinen türdür. Çünkü insanlar zamanlarının çoğunluğunu sözel zekâsını kullanarak geçirir.

Zeka araştırmacılarının değerlendirmelerine göre, insanlar doğduklarında üç binden fazla sayıda farklı dili konuşabilme yeteneğine sahiptir. Ancak doğdukları zaman bu dillerden birini bile konuşamaz halde olurlar. Doğumla birlikte çevrede konuşulan dille etkileşime girildiğinde, beyin dildeki bütün sesleri tanır haldedir. Duyma sıklığı, kültürel motifler, sesleri taklit etme girişimi, kendi ayakta kalma içgüdüsü gibi etkenlerle kullanılan dil beyne iyice yerleşir. Bu tür potansiyel dillerden birine ya da ikisine birden tam olarak hâkim olabilir, bunları karmaşık dil sistemleri şeklinde geliştirme şansına sahip olabiliriz.

Sözel zekâ genel olarak dille yapılan her tür çalışmayı kapsar. Elimizdeki dergi, gazete, kitap gibi ürünlerin etiketlerini okuyabilmeyi, mektup yazabilmeyi, şiir, düz yazı yazmayı, topluluk önünde konuşmayı, arkadaşlarla sohbet etmeyi hep sözel zekâ sayesinde gerçekleştiririz. Başkalarının konuştuklarını dinleme, söylediğini anlama, verdiği mesajları algılama gibi alanlarda sözel zekânın kapsamına girer.

Sözel zekâya sahip olanların hangi özellikleri vardır?
Her zekânın kendine ait olan temel özellikleri bulunur. Sözel zekânın özellikleri de yukarıda saydıklarımız gibidir. Kişiler bunları yapabiliyorsa, sözel zekâya sahip olduklarını anlayabilir.
" } ] }