{ "title": "Yapay Zeka", "image": "https://www.zeka.gen.tr/images/yapay-zeka.jpg", "date": "21.01.2024 12:03:48", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Yapay zekâ, günümüzde yabancı bilim adamlarının üzerinde son derece yoğun bir şekilde çalıştıkları bir durumdur. Bilimsel adıyla anılacak olursa yapay zekâ, \"mantıksal analiz robotu\"adı verilmektedir. Yapay zekâ bir tanım olarak ise bir bilgisayarında ya da bilgisayarın kontrol ettiği bir robotun, çeşitli olarak yaptığı hareketleri zeki bir canlıymış gibi bir hale dönüştürme kabiliyetidir. Bu amaç doğrultusunda günümüzde birçok yabancı bilim insanı teknolojiyle birlikte çalışmaktadır. Teknolojinin en önemli dönüm noktası olacak olan yapay zekâ, sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın uğraştığı bir icattır. Bu durum hakkında yapılan birçok çalışma genellikle insanlardaki düşünme yöntemlerine bakılarak yapılmaktadır. Yani üzerinde çalışılan yapay zekâ, insanlara bakılarak faaliyet içermektedir. Araştırmaların sonuçlarına bakıldığında farklı şekillerde programlanmış bir bilgisayarda düşünme girişimi gibi olsa bile günümüzde çalışılan yapay zekâ, hızlı bir şekilde değişmektedir. İnsan zekâsından son derce bağımsız bir şekilde işleyen yapay zekâ, doğru ve yeni yönelimlerden oluşmaktadır. Bu yönelim ise genellikle evreni ve doğayı anlama çabasında insanlara yardım edebilecek ve insandan çok daha zeki olabilecektir. Yapay zekâ bu özelliğiyle aslında birçok kişinin işsiz kalmasına da neden olabilir. Çünkü insandan çok daha zeki olacak olan yapay zekâ, tüm kontrolünü kendisi sağlayacağı için bir insana ihtiyaç duymayacaktır. Aslında bu durum da yapay zekâ, adı verilen teknolojinin kötü bir etkisi olacaktır. Genel olarak bakıldığında yapay zekâ çalışmaları, insanların teknolojiyi kullanarak insanüstü varlıkları oluşturma çabasıdır.

Yapay zekâ, ilk olarak 1920'li yıllarda yazılan bir kitap ile ele alınmıştır. Bu yıllarda sadece bir hayal olan bu teknoloji, günümüzde son derece ilerletilmiş bir şekilde üzerinde çalışılmaktadır. O yılların modern bilim kurgu edebiyatının önce gelen yazarlarından olan Karel Capek'in eserlerinde yapay zekâyı ele alan konular bulunmaktadır. Yapay zekâ, insan zekâsına özgü olan birçok içeriği yapabilecek bir kapasitede olacaktır. Bu zekâ teknolojisi, algılama, öğrenme, çoğul kavramları öğrenme, düşünme ve birçok konuda fikir yürütme gibi işlemleri yapabilecektir. Birçok bilim adamına göre böyle bir teknolojinin yapılması son derece tehlikelidir. Bazı bilim adamlarına göre ise böyle bir teknolojinin yapılması mümkün bile değildir. Bu nedenle yapılan birçok uğraşın boşa yapıldığı düşünülmektedir. Aslında yapay zekânın akla gelişi, en az modern bilgisayarların tarihinden çok daha eskidir. Hatta bilgisayar ilk çıktığında bu dönemdeki bilim adamları, makine düşünebilir mi? Sorusu üzerinde çok fazla durmuşlardır. Bu soru, günümüzde aslında olumlu bir şekilde cevaplanmıştır. Fakat bu konu hakkında daha birçok bilim adamı bilgi toplama sürecinde kalmıştır.

Yapay zekâ hakkında günümüzde ülkemizde de çalışmalar yapılmaktadır. Genellikle doğal diş işleme, Uzman sistemler ve yapay sinir ağları hakkında birçok çalışma ülkemizde yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar ise direk olarak ülkemizdeki üniversiteler bünyesi altında, devlete bağımsız olarak yapılmaktadır.

Gelecekte yapay zekâ

İleri ki yıllarda yapay zekâ hakkındaki çalışmalar daha da ilerletilmiş olacağı için aslında tüm araştırmacıların birleşmesi gerekecektir. Araştırmacıların birleşerek tüm fikirlerini ortaya koyması durumunda bu bilgiler birçok işe yarayacaktır. Bazı görüşlere göre yapay zekâ, gelecek zamanlarda insan zekâsına bile alternatif olabilecektir. Bu nedenle yapay zekânın ne kadar güçlü olabileceğini de anlayabiliriz.

Yapay zekânın gücü nasıl olacaktır?

Bu konular hakkında çalışan bilim adamları, genel olarak konuştuklarında bir insanda hepsi aynı anda çalışan 100 milyar nöronun bulunduğunu söylemektedir. Bu nöronların bağlantılarının toplam olarak hesap gücünü alt sınırı 10 katrilyon olacağını söylemektedir. Bu zekânın beyin bellek kapasitelerine gelecek olursak 100 trilyon bağlantının her birine yaklaşık 10.000 bit bilgi depolama ihtiyacı tanınabilir. Bu kapasite ileri ki zamanlarda çok daha fazla artabilir.
" } ] }