{ "title": "Zeka Geliştirme", "image": "https://www.zeka.gen.tr/images/zeka-gelistirme.jpg", "date": "20.01.2024 12:56:16", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Zeka Geliştirme, Zekâ geleneksel olarak matematik ve okuma gibi temel konularda yeterliliği ölçebilen kısa testler ile ölçülegelmiştir. Zekâ oldukça büyük bir oranda hala bu testler sonucunda elde edilen başarı ölçütleri ile tanımlanmaktadır. Ancak Harvard Üniversitesinde görev alan bir akademisyen Howard Gardner zekânın yalnızca okuduğunuz bir şeyi ne kadar kolaylık ile kavradığınızı veya bir denklemi ne kadar kolay çözdüğümüze bağlı olmadığını düşünmektir. Bu neden ile zekânın aslında tam dokuz çeşit olduğunu vurgulayan 'Çoklu Zekâ Teorisini' ortaya atmaktadır. Ayrıca da bu zekâ çeşitlerinin ışığında zekâ geliştirme yöntemleri oluşturulabileceğini savunmaktadır. Gardner teorisine göre salt bir yeteneğin zekâyı açıklamaya yetmeyeceğini ifade etmiştir. Hipotez, 1938 yılındaki 'Frames of Mind: The Theory of Multiple Inteligences' yani (Zihin Çerçeveleri: Çoklu zekâ kuramı) adı verilen kitapta yer aldığı gibi bir kişinin zekâsının öngörülebilmesi için birçok farklı kriterin dikkate alınması gerektiğini önermektedir. Gardner'ın teorisinde vurgulamış olduğu tam dokuz farklı zekâ çeşitleri şunlardır:

1. Görsel-Uzaysal Zeka: Zihin içinde uzaysal şekilde tam üç boyutlu olarak dünyayı algılayabilme yeteneğidir.

2. Natüralist Zeka: Canlı varlıkların arasındaki farklılıkları anlayabilmek ve doğal hayatın özelliklerine karşı duyarlılık gösterebilme yeteneğidir.

3. Müzikal-Ritmik Zeka: Müziksel açıdan düşünebilme müziksel motifleri duyabilmek, tanıyabilmek ve bu müzik motiflerini manipüle edebilme kapasitesidir.

4. Mantıksal-Matematiksel Zeka: bu zekâ nedensel sistemlerin temel ilkelerinin anlayabilme yeteneğidir.

5. Varoluşsal Zeka: Ölüm, hayat ve sonsuz gerçekler ile ilgili soru sormak ve kafa yora bilme eğilimini sergilemektir.

6. Sözlü-Linguistik (Sözel) Zeka: Kişilerin aklındaki fikirlerini dillerini kullanarak ifade edebildikleri ve diğer insanları anlayabilme kapasitesidir.

7. İçsel Zeka: Kişinin kendin anlayabilmesi, kim olduğunu bilmesi ve ne yapabileceğini bilebilme kapasitesidir.

8. Sosyal Zeka: bu zekâ türü diğer kişilerin yaptıklarını anlayabilmek yeteneği ile ilişkilidir. Kişinin insanlar ile arkadaş olabilme yeteneğini ve iletişim kurabilmesini içermektedir.

9. Bedensel -Kin estetik Zeka: Problem çözebilmek ya da bir şeyler üretmek için vücudun bütün parçalarını kullanabilme kapasitesidir.

Natüralist Zeka: bu zekâ türü bitkileri, hayvanları ve doğada yer alan diğer varlıkları birbirinden ayırabilme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Zeki ve doğal olarak övülen kişilerin bilimsel teorileri gerçek yaşama uygulamada son derece başarılıdırlar. Natüralistler, bilim adamları ve peyzaj mimarları zeki ve doğal insan olarak adlandırılırlar.

Görsel -Uzaysal (3 boyutlu) Zeka: Somut ve soyut görselleştirme yeteneği ve görsel zekâya sahip olan kişilerin sahip oldukları yeteneklerden yalnızca birisidir. Resimler üstünde düşünebilme gibi sıra dışı yetenekleri ile uzaysal zekâya sahip olan kişiler objeleri kolaylıkla boyama, dizayn edebilme ve inşa edebilme yeteneklerine sahiptirler.

Mantıksal-Matematiksel Zeka: Kavramsal ve soyut olarak düşünebilme yeteneğini ifade etmektedir. Bu zekâ çeşidi daha çok matematikçiler, mühendisler ve bilim adamlarında gelişmiştir.

Sözel-Linguistik (Sözel) Zeka: Sözlü sözel zekâya sahip olan kişiler kelimelerin ritmlerine, seslerine ve anlamlarına oldukça fazla duyarlıdırlar. Özellikle de dinleme, yazma, öğretme ve okuma kapasiteleri en üst seviyededir.

Müziksel Zeka: Müzisyenler, ses sanatçıları ve besteciler genelde bu zekâ çeşidine sahiptirler. Müzikal bir zekâya sahip olan kişiler müzik ile ses tınılarını farklı bir hassasiyet ile dikkate alır ve değişik türlerde ritim ve tını üretmede oldukça başarılıdırlar.

" } ] }