Görsel Zekâ Testi
Görsel Zekâ Nedir?
Görsel zekâ, diğer bir adıyla uzamsal veya mekansal zekâ, Howard Gardner'ın çoklu zekâ kuramında yer alan sekiz çeşit zekâ alanından birisidir. Bu kurama göre, zekâ tek bir genel yetenek değil, çeşitli alanlarla ilgili özel yeteneklerin toplamıdır. Diğer zekâ alanları ise şu şekildedir:- Doğacı zekâ
- Sözel/dilsel zekâ
- İçsel zekâ
- Mantıksal/matematiksel zekâ
- Kişilerarası/sosyal zekâ
- Müziksel/ritmik zekâ
- Bedensel/kinestetik zekâ
Görsel Zekâ İlgi Alanları
Görsel zekâ, nesneleri görsel hale getirme yetisiyle ölçülür. Görsel zekâ alanı gelişmiş kişiler, çizim, boyama, kılavuzluk, mimarlık, heykel, harita yapımı ve satranç gibi alanlarda fark yaratır ve başarılı olurlar. Gördüklerini olduğu gibi algılayabilme ve yansıtabilme yeteneğine sahiptirler. Boyutları kavrarlar, zihinsel imgelemeler yapabilir ve gördüklerinin çoğunu kolay kolay unutmazlar. Kısacası, biçimleri oluştururken görme alanını tüm ayrıntıları ile algılayabilirler.
Öne Çıkan Özellikleri
Görsel zekâya sahip bireylerin dikkati çeken bazı özellikleri şunlardır:- Arkadaşlarına oranla daha çok hayal kurarlar.
- Resim ve sanat etkinliklerinden hoşlanırlar.
- Yaşına oranla daha iyi resim çizerler.
- Görsel sunumları tercih ederler.
- Resimlerden daha fazla öğrenirler.
- Bulmaca çözmekten hoşlanırlar.
- Kitap ve defterlerini çizerler.
- Nesnelerin yerini iyi bilirler.
- Görerek ve gözlemleyerek daha kolay öğrenirler.
- Kolay yön bulma becerisine sahiptirler.
- Dinlediklerinden zihinsel objeler, resimler ve hayaller üretirler.
- Bu zekâya sahip olanlar, öğrendiği bilgileri hatırlamada zihinsel resimleri kullanırlar.
- Origami ve maketler hazırlarlar.
- Bir nesnenin farklı açılardan perspektifini anlayabilir ve onu zihinde canlandırabilirler.
- Öğrendiği bilgileri somut ve görsel sunuşlara dönüştürebilirler.
Görsel Zekâ Testi
Görsel zekâ testi genellikle çocuklar üzerinde uygulanır. Eğer teste tabi tutulan birey hakkında aşağıdaki sorulara ebeveynler olumlu cevap veriyorsa, çocuk görsel zekâya sahiptir.
- Renklere karşı çok duyarlı mıdır?
- Harita, tablo türü materyalleri daha kolay algılayabiliyor mu?
- Arkadaşlarına oranla daha fazla hayal kurar mı?
- Resim yapmayı ve boyamayı çok sever mi?
- Yap-boz, Lego gibi oyunlardan hoşlanır mı?
- Daha önce gittiği yerleri kolayca hatırlar mı?
- Bulmaca çözmekten hoşlanır mı?
- Rüyalarını çok net ve ayrıntılarıyla hatırlar mı?
- Resimli kitapları daha çok sever mi?
- Kitaplarını, defterlerini, diğer materyalleri çizer mi?
Görsel Zekâ Sahiplerine Öneriler
Yaşam alanınızı mümkün olduğunca hayalinizde canlandırmaya çalışın. Akşam eve giderken, eve geldiğinizde içeri girip gözlerinizi kapayın ve yaşadığınız alandaki algınızı denemek amacıyla evinizin tüm bölümlerinde dikkatlice dolaşın ve hayalinizdeki ile karşılaştırın.
İşe giderken çevrenizde sizi etkileyen görsel uyarıcılara dikkat edin. Reklamlardaki resimler, görüntüler, mimari modeller, tasarımlar ve işe giderken sürekli gördüğünüz şekiller gibi.
Öğle yemeğinizi yerken etrafınızdaki renklerin ve sizi nasıl etkilediklerinin daha çok farkına varmaya çalışın. Yediğiniz yiyeceklerin renkleri, yediğiniz yerde gözüken renkler ve etrafınızdaki insanların elbiselerinde, saçlarında, makyajlarında ve mücevherlerinde gördüğünüz çeşitli renk bileşimleri gibi.
Arkadaşınızla sohbet sırasında, onun söylediği şeyleri hayalinizde canlandırmaya çalışın. Örneğin, bir önceki gece başlarına gelenler, size anlattıkları bir tecrübeleri ya da size tasarlamaya çalıştıkları gördükleri herhangi şey olabilir. Onu zihin gözünüzle görmeye çalışın!
Kendi kendinize bir not yazdığınızda bunun yanına bir de görsel sembol çizin. Örneğin, yapmanız gereken bir telefon görüşmesi, yarına hazırlanmak için gece yapmanız gereken bir şey ya da eve giderken bakkaldan almanız gereken bir şey gibi.
|
Görsel zekâ testi hakkında merak ettiğim şey şu: Ãocuğum haritaları ve tabloları çok kolay anladığı halde, renkler konusunda çok duyarlı değil. Bu durumda görsel zekâsının gelişmiş olduğunu söyleyebilir miyiz?
Cevap yazBudak, merak ettiğiniz konu oldukça ilginç. Görsel zekâ, sadece renk duyarlılığı ile sınırlı değildir. Haritalar ve tablolar gibi görsel bilgileri kolayca anlaması, çocuğunuzun görsel-uzamsal zekâsının güçlü olduğuna işaret eder. Renk duyarlılığı, görsel zekânın başka bir boyutudur ve bu iki beceri bir arada veya ayrı olarak gelişmiş olabilir. Dolayısıyla, çocuğunuzun görsel zekâsının gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz, ancak bu zekânın farklı yönlerde çeşitlenebileceğini unutmamak gerekir.